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Question Answer 
 
 

1.  Do organisations need to 
lodge a notification of changes  IF: 

Reference 
*RO Act = Fair Work (Registered 
Organisations) Act 2009; 
*RO Regs = Fair Work (Registered 
Organisations) Regulations 2009). 

a)   An elected office holder 
resigned but the term of 
office was almost over 

 
 

b)   A person leaves an office 
but the person replacing 
them will not commence 
for a few weeks 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

c)   An elected national office 
holder relocated to a 
different state 

d)   A branch relocated to 
different premises 

 
 
 
 

e)  The Secretary’s telephone 
number or email address 
changed 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

f)    A Branch office changed its 
telephone number or 

YES – any change to the list of 
office holders of the organisation 
or a branch of the organisation 
must be notified within 35 days of 
the change. 
YES – this requires two 
notifications – one for the office 
holder leaving, and one for the 
person replacing them. If both 
changes can be notified within 35 
days of the earliest change, they 
can be included together in just 
one notification, however, we 
recommend notifying each change 
as soon as possible after it occurs 
in order to ensure compliance. 
YES – any change to the address of 
an office holder must be notified 
within 35 days of the change 
YES – any change to the office 
name or address of the 
organisation, or of a branch of the 
organisation, must be notified 
within 35 days of the change. 
Not required under the legislation 
– however, it is beneficial to 
update us with any changes to 
contact details so we can provide 
alerts for upcoming lodgement 
dates and other important 
information. You can email 
regorgs@roc.gov.au to advise 
changes to telephone and email 
addresses. 
Not required under the legislation 
– however, it is beneficial to keep 

•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Section 230(1)(b) of the RO Act; 
•  Reg.151 of the RO Regs 
 
 
•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Reg.151 of the RO Regs 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Section 230(1)(c) of the RO Act; 
•  Reg.151 of the RO Regs 
•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Section 230(1)(d) of the RO Act; 
•  Reg.147(d)(ii) of the RO Regs; 
•  Reg.151 of the RO Regs 
 
N/A 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
N/A 
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preferred email address us updated with relevant contact 
details to facilitate ROC alerts for 
upcoming lodgement dates and 
other important information 
updates. You can email 
regorgs@roc.gov.au to advise 
changes to telephone and email 
addresses. 

g)   The AEC has recently 
provided a declaration of 
results for an election to 
the organisation and the 
email shows that it was also 
sent to the ROC by the AEC 

 
 
 
 

h)   An entire branch is 
abolished 

 
 
 
 
 
 
 

i) A person is re-elected to 
the same office they 
already held, and they are 
listed in the most recent 
annual return list of office 
holders 

j) A person is re-elected, but 
to a different office 

 
 

k) A Committee of 
Management Member 
resigned, but they are not 
the President, Secretary, 
Assistant Secretary or 
Treasurer 

l) A person resigned but it 
won’t take effect for three 
months 

 
 
 
 

m)  A person has been elected 
but they won’t take office 
until a set date in the 
future 

YES – the organisation is still 
required to formally notify the 
ROC of any changes to the list of 
office holders in the organisation 
or any of its branches. If an 
election results in any changes to 
the people holding offices, those 
changes must be formally notified 
within 35 days of the change. 
YES - the organisation is required 
to notify the ROC of any changes 
to its list of branches; any changes 
to the list of offices in a branch of 
the organisation; and any changes 
to the list of names, postal 
addresses and occupations of 
people holding those offices 
NO – only changes need to be 
notified to the ROC 
 
 
 
 
 
YES – any changes to the list of 
office holders in the organisation 
or any of its branches needs to be 
notified to the ROC within 35 days. 
YES – members of the Committee 
of Management are officers as 
defined in the Act. Any changes in 
relation to such offices must be 
lodged within 35 days of the date 
the change took place. 
NOT YET – a notification of change 
needs to be lodged within 35 days 
after the change takes effect. This 
means it must be lodged between 
the day it takes effect and 35 days 
later. 
NOT YET – a notification of change 
needs to be lodged after the 
change takes effect. It must be 
lodged between the date it takes 
effect and 35 days later. 

•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Section 230(1)(c) of the RO Act; 
•  Reg.151 of the RO Regs 
 
 
 
 
 
 
 
•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Sections 230(1)(b), (c) and (d) of 

the RO Act; 
•  Regs.147(a), (c) and (e)(ii) of the 

RO Regs; 
•  Reg.151 of the RO Regs 
 
 
N/A 
 
 
 
 
 
 
•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Section 230(1)(c) of the RO Act; 
•  Reg.151 of the RO Regs 
 
•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Section 9 of the RO Act; 
•  Reg.151 of the RO Regs 
 

 
 
 
•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Reg.151 of the RO Regs 
 
 
 
 
 
•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Reg.151 of the RO Regs 

 
2. What needs to be 

included in the 
notification? 

A notification of change needs to 
include relevant details of the 
change. In relation to a change of 

•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Section 230(1)(c) of the RO Act; 
•  Reg.147 of the RO Regs 

mailto:regorgs@roc.gov.au
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Do organisations need to lodge: 
An amended list of all of the 
officers 

office holder, this will include the 
date the change occurred, the title 
of the relevant office, the name of 
the relevant person/people, 
whether they have ceased or 
commenced office, the postal 
address of the person / people (we 
recommend using the relevant 
organisation/branch address for 
privacy reasons), and the title of 
the occupation of the person / 
people. We recommend using the 
Notification of Changes template, 
which is available on the 
Notification of Changes page of 
the ROC website. 
 
NO – only details of the changes 
need to be lodged. If you lodge 
the entire list again and do not 
identify the changes staff of the 
ROC will ask you to specify what 
the changes are and when they 
occurred 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
•  Section 233(2) of the RO Act 

Officers’ names YES •  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Section 230(1)(c) of the RO Act 

Officers’ occupation titles YES •  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Section 230(1)(c) of the RO Act 

Officers’ home addresses NO – please do not lodge their 
home addresses. The ROC 
publishes all of the returns on the 
website – please list their 
professional addresses 

Officers’ professional addresses YES – this can be the address of 
the Union or Employer 
Association, or the relevant branch 

N/A 
 
 
 
 
 
•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Section 230(1)(c) of the RO Act 

ONLY the changes to the 
President, Treasurer, Vice 
President and Secretary 

 
 
 
 
 

A soft copy by email and a hard 
copy by post 

NO – notifications of change are 
required in relation to all offices in 
which a change has occurred. 
Offices include Committee of 
Management Members (however 
named - including, for example, 
Directors of the Board) 
NO – the ROC only requires one 
lodgement and email is the 
preferred method. The email 
address to lodge the notifications 
is regorgs@roc.gov.au. 

•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Section 230(1)(c) of the RO Act; 
•  Section 9 of the RO Act 
 
 
 
 
 
N/A 

Copies of resignations NO – proof of leaving office is only 
required for evidence in relation to 
casual vacancy election matters. 
Evidence is not required in relation 
to notifications of changes. 

Does it need to be signed? YES – the notification must 
accompany a declaration stating 
that the copy of records lodged is a 

N/A 
 
 
 
 
 
•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Reg.150 of the RO Regs 

http://www.roc.gov.au/ArticleDocuments/428/tf006-org-annual-return-notification-of-changes-template-form.docx.aspx
http://www.roc.gov.au/running-a-registered-organisation/notification-of-changes
mailto:regorgs@roc.gov.au
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  correct statement of the changes 
made. The declaration must be 
signed by the Secretary or another 
current officer whose duties under 
the rules include lodging required 
information to the statutory body. 

 

     
3. Elections and 

Notifications of change 
  

a) If an officer resigns do 
organisations need to 
lodge the Prescribed 
Information for a casual 
vacancy election 
separately to the 
notification of changes? 

YES – the notification process is 
completely separate to the election 
process. Notification of a vacant 
office does not cause an election 
process to automatically start. For 
information about lodging 
Prescribed Information for 
elections, see the  Elections page  of 
the ROC website. 

•  Section 233(2) of the RO Act; 

b)    Do organisations need to 
advise the ROC about 
changes even when the 
ROC has been provided 
with the declaration of 
results for an election by 
the AEC? 

YES – it is one of the statutory 
obligations of organisations to 
notify the ROC, in writing, of any 
changes to the records the 
organisation has lodged. The AEC 
declaration of results provides the 
names of office holders elected, 
but does not indicate whether this 
constitutes a change to the list of 
office holders that the 
organisation lodged with the 
annual return. 

•  Section 233(2) of the RO Act; 
•  Section 230(1)(c) of the RO Act 

c) If evidence of a vacancy 
has already been 
provided to the 
organisation for an 
election matter, is it still 
necessary to lodge a 
notification of the 
change? 

YES – the notification of changes 
process and requirements are 
completely separate to those of 
the election process. 

•  Section 233(2) of the RO Act; 

 

http://www.roc.gov.au/running-a-registered-organisation/elections

